Ηλιος

Οι περισσότεροι περνάμε σχεδόν όλη μας τη μέρα κλεισμένοι μέσα σε κτίρια, κουβούκλια, γραφεία και σπίτια με τεχνητό φως από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που θα κοιμηθούμε.
Αυτό μας επηρεάζει με μυριάδες τρόπους. Αποσυντονίζει τους κιρκαδιους ρυθμούς μας, τους φυσικούς κύκλους δηλαδή εγρήγορσης και ύπνου και όλο μας το νευρικό σύστημα με τρόπους που μόλις έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε. Διαρκώς ανακαλύπτουμε και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από το τεχνητό φως και την απουσία του φυσικού από την καθημερινότητα μας.
Ο Ήλιος όπως σίγουρα γνωρίζεις κρύβει και κάποιους κινδύνους. Η παρατεταμένη έκθεση στον Ήλιο χωρίς αντηλιακό αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος. Αυτή η γνώση έχει όμως οδήγησει τον σύγχρονο κόσμο στο να τον αποφεύγει τελείως. Χρειαζόμαστε μια κάποια έκθεση με το δέρμα μας για να παράγουμε βιταμίνη D. Με αυτή την έκθεση καθώς και αυτή του βλέμματος μας (με ασφάλεια πάντα, αλλά χωρίς γυαλιά ηλίου) ενεργοποιούνται διάφορες βιοχημικές διαδικασίες όπως η MSH(melanocyte stimulating hormone) η οποία ανάμεσα σε άλλες διαδικασίες όπως αυτή του μαυρίσματος περιορίζει την όρεξη. Παράλληλα, αυξάνονται τα επίπεδα διαφόρων νευροδιαβιβαστών όπως της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Για αυτό το λόγο άνθρωποι με εποχική καταθλιψη πολύ συχνά έχουν ειδικές uv λάμπες το χειμώνα..
Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουμε μια φυσική έκθεση στον Ήλιο καθημερινά. Ταυτόχρονα, όταν έρθει το βράδυ πρέπει τα φώτα να χαμηλώνουν, οι περισσότερες συσκευές να σβήνουν για να βρούμε τις ισορροπίες που θα έπρεπε να μην είχαμε χάσει ποτέ. Αν βλέπουμε φυσικό φως το πρωί και αποφεύγουμε τα φώτα και τις συσκευές το βράδυ η ποιότητα του ύπνου μας θα αλλάξει απίστευτα. Είναι η βάση για να αποκτήσουμε "υγιεινή ύπνου".
Υπάρχουν βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις κάποιων αυτοάνοσων όπως είναι ο λύκος και άνθρωποι με φωτοευαισθησία. Για εμάς όμως τους υπόλοιπους και κάποιους με άλλα αυτοάνοσα όπως η ψωρίαση ο Ήλιος πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μάθουμε να μας αγαπάμε...

Γείωση